Molėtų r. Giedraičių Antano Jaroševičiaus gimnazija

Priklausomybių prevencija

  • Paskelbta: 2024-03-25
  • Kategorija: Renginiai

Gimnazijoje įvyko pirmasis priklausomybių prevencijai skirtas renginys. Iniciatyvos ėmėsi fizinio ugdymo mokytojas Sigitas Bimbiris ir tėvų atstovas Tautvydas Paškauskas, kurie negali likti abejingi jaunimo tarpe plintantiems žalingiems įpročiams. Paskaitas mokiniams skaitė taikomosios psichologijos praktikas ir priklausomybių atsikratymo dėstytojas Sergej Filipovič. Mokiniai sužinojo apie socialinį programavimą – kaip žiniasklaidoje per reklamas  suinteresuota aplinka programuoja žmogaus pasąmonę, valdo jo pasirinkimus,  įtakoja mąstymą, jausmus bei elgseną. Alkoholio, tabako pramonė – tai milžiniškas verslas, kurio marketingo tikslai – kurti alkoholio vartojimo madą bei manipuliuoti žmogaus pasirinkimu.  Mokiniams dėstytojas vaizdingai atskleidė elektroninių cigarečių sudėtį bei apgaulingai nekaltai kvepiančios priklausomybės pradžios pavojų.

Sudėtinga motyvuoti paauglius, kurie daug laiko praleidžia socialiniuose tinkluose, kur gausu nuomonės formuotojų, vaizduojančių madingą kasdienybę, neatsiejamą nuo kvaišalų, tačiau dėstytojas Sergejus kvietė rinktis laisvą, pilną energijos, sveiką gyvenimo būdą.

Suaugusiųjų bendruomenę tėvus ir  mokytojus diskusijai pakvietė  VšĮ „Būties virsmas“ įkūrėjas, psichikos sveikatos ambasadorius  projekte „Žvelk giliau“ Eligijus Juchnevičius ir  Lietuvos politinis bei visuomenės veikėjas, smuikininkas Gediminas Dalinkevičius. Svečiai pristatė filosofijas, kuriomis vadovaujantis galima atrasti gyvenimą iš naujo. Paprašyti recepto, kaip išspręsti problemą, svečiai patikino, kad iš kiekvienos duobės kiekvienas turi išsikapstyti pats: reikia iniciatyvų, palaikymo, bendravimo ir tvirtybės, daugeliu atvejų galime likti nesuprasti ir nepopuliarūs. Pusę pasaulio ir visą Lietuvą apvažiavęs Gediminas Dalinkevičius pabrėžė, kad reikia didesnio užimtumo,  prasmingos veiklos, mokytojų, vaikų ir ypač tėvų sutelktumo ir optimizmo.

Šiomis paskaitomis neišsisprendė problema ir mokiniai staiga neatsisakė cigarečių, „žolės“, alkoholio ir kitų psichotropinių medžiagų. Šiomis paskaitomis pripažįstame, kad yra problema, kuri turi didžiulę neigiamą įtaką ugdymo procesui ir turės skaudžias socialines pasekmes ateityje.

Autorius:
Edita Žilinskaitė-Pukėnienė

Nuotraukos:
Irina Žiupkienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas